zaterdag 28 januari 2012

MADE IN RTTRDM

              Chantal
 Made in Rotterdam op 26-01-2012.

Anouk
Door Anouk van der Meer van Tekst- en pr-bureau Schrijfwonder, Meer dan alleen woorden zijn de journalisten van het KPB Palenstein uitgenodigd voor een rondleiding bij het bedrijf MADE IN RTTRDM (http://www.madeinrttrdm.nl/). Dit bedrijf maakt o.a. tijdschriften en TV (TV Feyenoord en Jonge Leeuwen voor Disney XD). De reporters van het KPB Palenstein kregen de kans om alle facetten van het werk te zien en kritische vragen te stellen.

We worden ontvangen door Anouk. Zij heeft de opleiding journalistiek gevolgd en werkt voor Made in Rotterdam, maar ook voor Nickelodeon Magazine en vrouwenbladen zoals bijv. Beau Monde.
Producente Saskia
Eerst wordt kennis gemaakt met de producente Saskia. Zij regelt alles voor TV-programma’s. De KPB-reporters vragen of haar werk moeilijk en zwaar is. Saskia vertelt dat als je ’t leuk vindt om te regelen, alles vanzelf goed loopt. Je moet wel aan heel veel tegelijk denken en goed onthouden, dan valt het best mee. Je hebt eerst een idee, later zie je dat op TV of DVD terug en dat blijft leuk! Je doet het wel met een heel team. Voordat ze bij Made in RTTRDM werkte, regelde ze evenementen bij Feyenoord.
Anouk laat ons zien dat bij Made in Rotterdam het tijdschrijft “Leven in Rotterdam” wordt gemaakt. Als er iets in Rotterdam gebeurt, bijv. dat ze een telefoontje krijgt dat er een perspresentatie is, dan houdt ze daar interviews, schrijft ze een stukje en levert dat in (het lijkt het KPB wel!). Ook is er altijd een fotograaf bij en vormgevers die de pagina’s opmaken voor het tijdschrijft. Op de vraag aan Anouk of het lastig is om een stukje in elkaar te zetten antwoordt zij dat iedereen kan schrijven, maar dat, wanneer je bij de media werkt, je steeds beter leert schrijven. Het is nog een heel gepuzzel: je moet letten op de toon in de tekst, de opbouw, een bepaald aantal woorden. Een normaal artikel bevat ca. 1.200 woorden. Anouk schrijft dat in een uur!
Bas de redacteur
We maken kennis met Bas; hij is redacteur van TV-programma’s.
Bas doet hiervoor de interviews. Eerst zoekt hij informatie, dan worden de vragen bedacht. Zelf doet hij aan voetbal dus hij vindt het heel leuk om daarover te mogen schrijven. Hij vond Klaas Jan Huntelaar het leukst voor de camera, dat is een heel aardige man.
Dan zien we Chantal; zij is vormgeefster.
De KPB-reporters willen graag van Chantal weten wat zij precies doet. Chantal zorgt voor mooie pagina’s. Anouk geeft bijvoorbeeld tekst en plaatjes en Chantal maakt er een geheel van. Zij past teksten aan door ze groter of kleiner te maken. Voor Live in Rotterdam zijn ze ongeveer 3 weken bezig om het te maken, dan moeten de foutjes er nog uitgehaald worden en ligt e.e.a. nog een week bij de drukker. Daarna worden de tijdschriften verstuurd naar de winkels en naar abonnees. Het blad komt 10x per jaar uit.
Jeffrey van de montage
In de montageruimte ontmoeten we Jeffrey. Hij zorgt voor “knip- en plakwerk”. Soms wordt er TV opgenomen voor een filmpje van uiteindelijk maar 4 minuten, dus er moet heel veel geknipt worden. Jeffrey laat het filmpje van de ING uit het programma Jonge Leeuwen zien met de actie “Schoolreis van je leven” waarbij kinderen zich konden aanmelden voor een uitje naar het Circus in Carré. Hiervoor is aan materiaal geschoten; het filmpje duurt 2 minuten en 15 seconden…
Jeffrey werkt met 3 schermen. Op één scherm ziet hij het hele filmpje, op het tweede scherm alle bestanden van video’s en projecten en op het derde scherm ziet hij hoe het gaat worden. De KPB-kids willen graag weten waarom hij zoveel verschillende kleuren op zijn scherm heeft. Hij vertelt dat hij heel veel verschillende knopjes als hulpinstrumenten gebruikt bij het monteren. Op de vraag waarom het zulke korte filmpjes zijn antwoordt Jeffrey dat zendtijd heel duur is en dat je daarom in heel korte tijd zoveel mogelijk informatie wil geven. In 14 minuten worden er 5 à 6 items aan de kids getoond dus dat gaat heel snel. Voor één minuut televisie wordt er misschien wel opgenomen.

Als laatste gaan we naar de studio. Daar vinden we Lieven, de cameraman.
Hij demonstreert ons een green light scherm. Hier maak je een filmpje met een groene achtergrond.
De dames van het KPB mogen om beurten iets voor de camera zeggen. Daarna laat Lieven op een laptop zien (na het inladen van de gegevens) dat je de groene achtergrond weg kunt halen en door elk ander plaatje of filmpje kunt vervangen. Bij de dames gebruikt hij hiervoor een filmpje met een voetbaltrainer, daar zijn de dames niet echt blij mee, zo’n vreemde man op de achtergrond …

Op de vraag waarom de kleur groen gekozen is, antwoordt hij dat groen bijna niet voorkomt. Als je de kleur rood zou nemen, dan heb je een probleem want rood zit bijv. ook in je huid. Bij de groene achtergrond moet je natuurlijk géén groene kleren aantrekken!

Van Anouk krijgen we nog mooie ansichtkaarten mee naar huis met daarop een afbeelding van Jonge Leeuwen en de presentatrice Fresia.

KinderPersBureau 2011/2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten